Asociatia Asistentilor Sociali Profesionisti

PROSOCIAL

Istoric

Înfiinţată în iulie 2000, Asociaţia Prosocial a reuşit să se impună pe piaţa furnizorilor de formare în domeniul asistenţei sociale prin proiectele pe care le-a desfăşurat în mai multe judeţe din România (Alba, Cluj, Maramureş, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Bistrița), contribuind la formarea unui număr mare de lucrători sociali, care vor asigura prin activitatea lor profesionalizarea serviciilor sociale acordate la nivelul autorităţilor locale şi care vor promova activitatea de asistenţă socială. Prin această muncă de formare a lucrătorilor sociali care vor spori prestigiul muncii de asistenţă socială, obiectivele Asociaţiei Prosocial sunt fericit completate, justificîndu-se astfel – totodată – şi calitatea acesteia de membru fondator al Federaţiei Naţionale a Asistenţilor Sociali din România.

1. În cadrul acestor proiecte de formare a lucrătorilor sociali pe care Asociaţia Prosocial le-a derulat, începînd cu luna august 2002, asociaţia a desfăşurat un proiect de pregătire şi supervizare a lucrătorilor sociali angajaţi în primăriile de pe raza judeţelor Alba şi Maramureş, în valoare de 20.000$, finantat de USAID.

Principalul scop al proiectului este acela de a reduce numărul de abandonuri şi internări în sistemul de protecţie a copilului, avînd ca alternativă în cazul situaţiilor de risc plasamentul familial şi asistenţa maternală. Cu toate acestea, activităţile derulate în cadrul proiectului s-au extins la consilierea lucrătorilor sociali pe toate domeniile asistenţei sociale (persoane vîrstnice, persoane cu handicap, L 416 etc). Alături de cursurile de formare organizate impreuna cu World Vision Romania si Pentru Copii Nostri, proiectul Asociaţiei Prosocial contribuie la rezolvarea cu rapiditate şi profesionalism a cazurilor copiilor aflaţi în situaţie de risc (abuz, abandon etc).

Lucrătorii sociali din comunităţi sînt sprijiniţi şi îndrumaţi în utilizarea instrumentelor specific muncii de asistenţă socială: întocmirea anchetelor sociale, păstrarea şi completarea unui registru de evidenţă a cazurilor, raportul de vizită, studiu de caz etc.

În cele două judeţe, colaborarea cu autorităţile locale a fost foarte bună, acestea înţelegînd – în marea lor majoritate - necesitatea de a avea personal pregătit pentru a rezolva problemele sociale ale comunităţii dovedindu- si astfel utilitatea in sprijinul aplicarii Legii 705. Între necesitatile de dezvoltare constatate la nivelul autoritatilor locale si a lucratorilor social se distinge volumul mare de atributii care le au de indeplinit lucratorii sociali, de multe ori acestia ocupandu-se de o multitudine de alte probleme, cum ar fi: biblioteca oraseneasca, registrul agricol, contabilitate, sercretariat pe langa duiumul de acte birocratice corespunzatoare legislatiei in domeniul social.

Totodata lipsa dotarilor, cu referire la computer, imprimanta, copiator, face ca intocmirea unor acte simple sa dureze foarte mult timp, timp care uneori inseamna enorm din punct de vedere al unui copil aflat in situatie de risc.

Mijloacele de comunicatii neperformante, lipsa internetului si de telefoanele care sunt de multe ori deconectate din cauza neplatii incetinesc ritmul si micsoreaza volumul informatiilor la care au acces lucratorii sociali din comunitatile mai mici sau cu venituri reduse. Toate aceste neajunsuri pot constituii tot atatea obiective pentru proiecte viitoare de care Asociatia Prosocial va tine seam in activitatea sa.

2. Un alt proiect este cel desfăşurat impreuna cu Fundatia Mission Without Borders si World Vision in judetul Alba, in cadrul unui proiect de prevenire a abandonului si institutionalizarii copilului ce se desfasoara pe o perioada de 2 ani, în valoare totală de 200.000$, finanţat de USAID.

3. Cel de al 3-lea proiect in care a fost implicata Asociatia Prosocial, este Campania de prevenire a consumului de droguri, un parteneriat cu Centrul judetean Cluj de Consiliere si Prevenirere antidrog, colaborare care a dus la punerea in scena a unei piese de teatru, în valoare de 8.000$, cu finanţarea Consiliului Judeţean Cluj, Prefectura Cluj şi donaţii.

4. În luna iulie 2003, asociaţia Prosocial a participat la o licitaţie pentru formarea personalului DPC Baia Mare, în valoare de 25900 euro.

5. În 2004 – 2005, asociaţia Prosocial a desfăşurat un proiect de formare şi supervizare a unei reţele de asistenţi maternali din judeţele Alba şi Satu Mare finanţare de 50.000 $ USAID.

6. În 2004 – 2006, asociaţia Prosocial a desfăşurat în parteneriat cu asociatţia Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia un proiect de formare şi supervizare a unei reţele de lucrători sociali din judeţul Alba, finanţare de 50.000 $ USAID.

7. Începând cu data de 14.04.2009 şi până la data de 20.10.2009, în cadrul proiectului PHARE  “Cu faţa către viitor-Dezvoltare organizaţională a Ligii Apărării Drepturilor Omului –LADO”, asociaţia Prosocial a desfăşurat activităţi de formare în valoare de 15840  EURO.

Asociatia Asistentilor Sociali Profesionisti Prosocial
Asociatia Asistentilor Sociali Profesionisti Prosocial
Susţineţi-ne!

Persoane fizice: directionati 2% din impozitul pe venit

Contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze in fiecare an 2% din impozitul pe venit, catre o entitate sau organizatie nonprofit...

... mai multe detalii

Companiile pot sponsoriza 20% din impozitul pe profit dar nu mai mult de 3 la mie din cifra de afaceri

Aceasta facilitate este putin cunoscuta de catre mediul de afaceri din Romania. Procedura este simpla si practic pe patroni nu-i costa nimic...

... mai multe detalii

Un mediu normal pentru laboratorul de endoscopie al Clinicii Pediatrie III Cluj-Napoca

Cu sprijinul dumneavoastra, am creeat un mediu normal pentru laboratorul de endoscopie al Clinicii Pediatrie III Cluj-Napoca, VA MULTUMIM!

Prosocial Laboratorul de endoscopie al Clinicii Pediatrie III

... mai multe detalii